Skatteverket har förbättrat deklarationstjänsten för enskilda företagare.
Det blir också enklare för den som tar hjälp av en redovisningsbyrå.
Närmare 900 000 företagare ska i år lämna NE-bilaga i årets deklaration. Skatteverket uppmanar dessa att deklarera digitalt, då deklarationstjänsten är förbättrad.
– Vi vet att många som ska lämna näringsbilaga tar hjälp för att deklarera. En del tar bara hjälp med näringsbilagan, och de kan nu på ett enkelt sätt ta upp resultatet från bilagan i sin digitala deklaration även när byrån lämnat in den, berättar Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.
Tidigare behövde företagaren överföra resultatet manuellt från näringsbilagan in i e-tjänsten. Nu hämtas uppgifterna automatiskt när redovisningsbyrån lämnat in via filöverföring eller på papper.
En god idé är att ta sig tid att läsa igenom informationen på skatteverket.se för att gå igenom de nya regler som finns för att lindra coronavirusets ekonomiska effekter på näringslivet. Ett exempel är större möjligheter att avsätta till periodiseringsfond. Enskilda näringsidkare kan sätta av 100 procent av vinsten till periodiseringsfond, högst en miljon kronor. Avsättningen medför att inkomstskatten och egenavgifterna minskar, och att möjligheten till skatteåterbäring ökar, skriver Skatteverket på sin webb.
Den som använder e-tjänsten har genom den stöd för de nya periodiseringsfondsreglerna och skatten räknas ut direkt. Den som efter avsättningen har skatteåterbäring kan få utbetalningen tidigare genom att ändra preliminärskatten för 2019.
”Då är det dock viktigt att lämna samma uppgifter och samma resultat, så att rätt belopp betalas tillbaka.” skriver myndigheten på webben.
För den som tar hjälp med sin deklaration kan det vara värt att uppmärksamma att deklarationen även finns som pdf-fil på Mina sidor. Pdf:en innehåller samma uppgifter som skickades till den digitala brevlådan eller med vanlig post.
4 maj är sista dagen att lämna in sin deklaration men det går att få anstånd till 1 juni med deklarationen. Även anstånd söks enklast digitalt.
Charlotta Marténg